Skip to main content

Streetwear voor volwassenen is soms vreemd en complex. Aan de ene kant is het wegwerpbaar, soms aanstootgevend en vaak onflatteus. Anderzijds is Supreme, het skatemerk dat James Jebbia lanceerde nu een miljardenbedrijf. Hoewel 50 jaar geleden ontstaan in de Californische surf cultuur, werd streetwear pas echt populair in de jaren negentig, toen de eerste skate-boom (dank u, Tony Hawk) en de dominantie van hip-hop een generatie op baggy jeans en grafische shirts zette. Nu is die generatie volwassen. En hoewel ze een hypotheek en een serieuze baan heeft, voelt ze zich nog steeds prettiger in een hoodie dan in een pak.

Waarom streetwear?

Streetwear is voor veel mensen de dagelijkse go-to, omdat de kledingvoorschriften veel soepeler zijn geworden. Het aantal klanten dat op zoek is naar een maatpak is afgenomen omdat steeds meer mensen een spijkerbroek met een jasje naar het werk dragen, en degenen die voorheen een spijkerbroek droegen zijn nu eerder geneigd een trainingspak of hoodie te shoppen.

Gelukkig is streetwear zelf ook volwassen geworden. Dus of je nu je stijl wilt aanpassen of je jeans-en-sweatshirt garderobe wilt verfijnen, met deze zes manieren kun je streetwear outfits dragen zonder er als een try-hard uit te zien.

De ongeschreven regels van Streetwear outfits.

Luxere stoffen en materialen.

Streetwear-kleding was tot voor kort iets waar je met plezier van een skateboard in kon vallen; vandaar dat de meeste kledingstukken in denim en zware katoen werden gemaakt, in niet-beperkende pasvormen. Maar de moderne streetwear-stijl is uit het skatepark gestapt en ontwerpers hebben aloude stukken zoals hoodies, cargobroeken, sportschoenen omgewerkt tot kledingstukken die je niet op het beton wilt riskeren.

Tegenwoordig betekent dat voor de alledaagse drager een upgrade van gebruiksstoffen naar iets hoogwaardigers. “Een gemakkelijke manier om een subtiel element van streetwear te integreren is door middel van een sweatpants van hoge kwaliteit,” zegt Mr Porter-stijl directeur Olie Arnold, verwijzend naar stijlen van zachte materialen zoals kasjmier en jersey. “Ze kunnen een goed gedragen chino vervangen.

Het is een stap die over de hele linie wordt gesteund, van merken als Loro Piana en Officine Generale, die nu kasjmier baseball petten maken die net zo goed gemaakt zijn als hun blazers, tot de winkelstraten, die niet langer loopback katoen in de pyjama-afdeling stoppen.

Wees geen hypebeast.

Voor de jongerencultuur is een hype alles. Erkenning is valuta, dus je moet de merken kopiëren die je leeftijdsgenoten kennen: Supreme, Palace, Gosha, Yeezy. Maar de wisselkoers verandert na verloop van tijd. Er is geen leeftijdsgrens voor streetwear, maar een volwassene moet zich wel houden aan wat hij of zij leuk vindt en wat voor diegene werkt.

De volwassen kleding cultuur is er een om onder de radar mee te vliegen, door streetwear labels te dragen die innovatief zijn, maar waar tieners niet voor de winkels in de rij staan. Veel merken zijn tegenwoordig en dit seizoen beïnvloed door streetwear.

Kortom: streef naar streetwear outfits zonder logo’s, of houd ze in ieder geval weggestopt als subtiele details. Omdat een volwassene weet dat het beste aan graal vondsten niet is om te schreeuwen waar ze vandaan komen, maar omdat het meer om uitstraling en stijl draait.

Begin van onder.

In de woorden van Drake: “Begonnen vanaf de bodem, nu zijn we hier.” En de man heeft een punt. In streetwear maken schoenen de outfit, en sneakers zijn de spil van het geheel. Maar dit kan gevaarlijk terrein zijn. Hypebeasts hyperventileren over elke nieuwe drop, en je kunt groteske hoeveelheden tijd (en niet te vergeten geld) investeren om bij te blijven.

In plaats van de wederverkoopprijs te betalen voor Yeezys of de laatste Off-White samenwerking, kies je voor sportschoenen die net zo lang meegaan als je brogues door de voorkeur te geven aan eersteklas materialen en streetwear merken zoals Future-Icon die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. De grenzen tussen luxe mainstream mode en streetwear zijn al een aantal seizoenen onherkenbaar vervaagd.

Ondanks de opkomst van opzettelijk ‘lelijke’ sportschoenen en dikke zolen, is het verstandig om versieringen of vreemde vormen te vermijden om te garanderen dat je frisse kicks net zo goed bij je pak passen als je joggers.

Denk losjes en luchtig (niet baggy).

Tienerjongens hoeven hun lichaamsvorm niet te benadrukken, dus kunnen ze het zich veroorloven om bij de oversized rail te kijken. Maar de losse pasvormen van moderne streetwear-outfits zijn niet vergevingsgezind voor degenen die hun dadbod-fase ingaan. Streetwear is een ‘lifestyle’ Het slaat aan bij mensen van alle rangen en standen. Zorg er wel voor dat het bij je past.

Je beste zet is een silhouet dat meer ontspannen is dan de figuurlijke taille van een paar jaar geleden, maar u er niet uit laat zien als een tent met benen.

Het is het makkelijkst om onder de gordel te dragen. Streetwear-merken uit het topsegment en de winkelstraten zijn overgestapt van slanke pasvormen naar rechte pijpen die meer beweging bieden op een skateboard – en comfortabeler zijn zonder. Een oversized bomber is een goede aanvulling voor tieners; wie ouder is, probeert een bijgesneden jas om de losheid te compenseren.

Streetwear kan gewoon op het werk.

De streetwear is tot in alle hoeken van de mannen en vrouwenmode doorgedrongen, zodat er maar weinig outfits zijn die niet aan de look kunnen worden aangepast. Dat is goed nieuws als u het afgelopen decennium een garderobe van Italiaanse kleermakers met zachte schouders hebt opgebouwd en niet alles weg wil doen.

Streetwear naar je werk dragen kan een beetje intimiderend zijn. Een hoodie is een eenvoudig item om in te investeren en kan meer traditionele kleding transformeren. Als drager van hoodies zou ik aanraden om hem te gebruiken voor laagjes probeer het eens onder een stijlvolle bomberjack of een blazer met textuur.

Trainers zijn een andere eenvoudige manier om je kantoorkleding een tikje eigentijdser te maken. Een paar sneakers bij een ontspannen pak of chino is altijd een veilige en gemakkelijke optie.

Hou het simpel.

De snelste weg naar een succesvolle streetwear outfit is een look recht uit de kast. Streetwear voor volwassenen draait om mix-and-match, stukken van verschillende merken en culturen die samen je eigen loyaliteiten en interesses weerspiegelen.

Ga niet opzichtig te werk en draag van top tot teen de nieuwste spullen. Het is een look die alleen werkt voor Instagram influencers, die waarschijnlijk allemaal nog te jong zijn om te rijden.

Dat wil niet zeggen dat je geen statement- of brand logo hoodie kunt dragen. Maar als volwassene moet je ze combineren met spullen die wat meer creativiteit tonen. De ‘it’ hoodie die een must-have is voor moderedacteuren werkt beter met een chino die je eerder ziet bij skaters (die geen idee hebben wat de ‘frow’ is) dan met een broek en sneakers van hetzelfde merk. Als je gekleed bent als een lookbook, doe het dan wat rustiger aan.

× Hoe kan ik je helpen?