Skip to main content

Je hebt ze overal gezien, van de high fashion catwalks tot je favoriete TV shows en social media. Ze zijn comfortabel, trendy en grote kans dat je er zelf al een aantal in je garderobe hebt, de crew neck. Maar wat is een crew neck sweater of t-shirt precies? En waar komt de term vandaan?

Wat is een crewneck?

Een crewneck overhemd of een crewneck sweatshirt is een overhemd of sweatshirt zonder kraag met een ronde halslijn. Het kan ook een trui of sweatshirt zijn. In principe zijn sweaters strakke overhemden met een crewneck. De naam crewneck betekent letterlijk ronde hals. 

De geschiedenis van de crewneck.

De naam is ontstaan doordat in de 19e eeuw sommige roeiploegen een trui met een ronde hals droegen. Roeien was een populaire sport onder rijke jonge mannen aan elite universiteiten, en de crew neck sweater werd een symbool van welvaart en preppy stijl. Het is dus de naam voor bovenkleding die bij de hals hoger ligt dan een basis t-shirt of trui met een iets wijdere hals. Je kunt crewnecks prima onder een overhemd dragen. Of onder een hippe trui.

Moderne crew necks als, truien, sweaters en t-shirts.

In de loop der tijd is de sweater met ronde hals overgenomen door modeontwerpers en beroemdheden, die hun eigen draai aan de klassieke stijl hebben gegeven. Tegenwoordig vind je truien, sweaters, t-shirts met een ronde hals in een breed scala aan kleuren, materialen en ontwerpen. Of u nu op zoek bent naar een knusse trui om u warm te houden in de winter of een lichtgewicht katoenen sweatshirt voor de zomer, er is zeker een crewneck die bij u past.

Future-Icon crewnecks.

De volgende keer dat je door je Instagram-feed scrollt of door de kanalen op tv bladert, neem dan even de tijd om de alomtegenwoordigheid van de sweater met ronde hals te waarderen. Dit bescheiden kledingstuk heeft een lange weg afgelegd sinds zijn oorsprong als functionele sportkleding voor roeiers in de jaren 1800. Vandaag de dag heeft het een plaats in zowel de high fashion als de alledaagse stijl. Dus of je hem nu draagt op de catwalk of gewoon thuis ontspant, onthoud: dat je een stukje geschiedenis draagt wanneer je een crew neck aantrekt. 

Bekijk al onze crew neck sweaters en t-shirts in onze Icon shop en creëer vandaag nog een nieuwe look!

× Hoe kan ik je helpen?